tiistai 28. syyskuuta 2010

Ülesanne 4

Liikumis- ja koordinatsioonipuuetega inimeste probleemiskaala on üksjagu lai, alustades nõrkusest ja piiratud liigutustest kuni puuduvate või halvatud jäsemeteni välja, mistõttu võib raskusi tekkida nii andmekandjatega kui kiireid liigutusi nõudvate tegevustega.
Tihtipeale on puude või puuetega arvutikasutajad ka dilemma ees: kas kasutada spetsiaalselt puuetega inimestele mõeldud erilahendusi või hoopiski proovida toime tulla laiatarbevahenditega. Kui erilahendus võib mõnel juhul olla sobivam ja mugavam, annab tavalahendus seevastu suurema mobiilsuse, sest see on igal pool ühesugune ja puudega inimene ei sõltu konkreetsest erilahendusest.
On siiski kaht liiki erivajadustega inimesi, kes ilma puht-tehnoloogiliste erilahendusteta hakkama ei saa - need on nägemispuuetega ning liikumis- ja koordinatsioonipuuetega inimesed.
Liikumis- ja koordinatsioonipuude korral ei suuda inimene paljudel juhtudel kasutada arvutit tema tavalises tööasendis. Sellisel puhul võib abi saada klaviatuuri asukoha muutmisest ning sobivate sisestusvahendite kasutamisest. Näiteks spastilise tserebraalparalüüsi korral ei pruugi inimene küllalt hästi kontrollida oma sõrmede tööd. Kui aga haaramise kontroll on olemas, piisab sageli ka näiteks tugevast pastakast või tavalisest puupulgast, mille alumise, peopesast väljaulatuva otsaga saab vajutada klahvidele. Seda võimalust võib kombineerida ka eriklaviatuuriga, mõnel juhul võib aidata ka nö ergonoomiline klaviatuur. On olemas ka suushoitav sisestuspulk. Suushoitavaid sisestuspulki on olemas erinevaid - on erikujuliste huulikutega pulki, mis võimaldavad keele vaba liikumist.
Suus hoitava sisestuspulga asemel võib kasutada rihmaga ümber pea kinnitatavat otsmikupulka. Nende mõlema vahendi kasutamisel tuleb aga olla tähelepanelik kaelalihaste suhtes, et neid liigselt mitte ülekoormata. Määrava tähtsusega on klaviatuuri paigutamine vertikaalselt või sobiva nurga all arvutikasutaja näo lähedusse. Peaga arvuti juhtimiseks on ka selliseid lahendusi nagu Tracker Pro, mis kasutab pealiigutuste registreerimiseks ja nende abil arvuti juhtimiseks otsaesisele kinnitatud markerpunkti.
Veel on tänapäeva arvutimaailma operatsioonisüsteemis ka vastavad utiliidid, mille abil on võimalik klaviatuurile ka vajalikke lisasid panna.
Näiteks StickyKeys, mille abil saab asendada klahvikombinatsioone vastavate klahvide järjestikuse vajutamisega, sobib puudega inimesele, kellel on kasutada vaid üks käsi või sõrm või ka sisestuspulk.
RepeatKeys abil saab aga muuta klaviatuuri reakstiooniaega.
SlowKeys on suurepärane abiline koordinatsiooni-häiretega inimestele. SlowKey eripäraks on see, et see ei lase klahvidel kohe mõjuma hakata, seega tuleb klahvi hetkeks all hoida, mis tähendab seda, et juhuslikult puudutatud klahv ei jõua veel mõjuma hakata.
Klaviatuuriemulaator on aga selline tarkvara, mis kuvab ekraanile klaviatuuri ja nii on võimalik tähti valida ekraanilt.

Kasutatud kirjandus:
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti