tiistai 7. syyskuuta 2010

Ülesanne 3.

Infotehnoloogia on viimaste aastakümnete jooksul tundmatuseni muutnud väga paljusid eluvaldkondi, aga eriti põhjalikult on tänapäeva tehnoloogia muutnud puuetega inimeste eluolu. Nüüdistehnoloogia abil saab näiteks puuetega inimeste liikumisvõimet tunduvalt parendada.On olemas arvutiprogramme, mida on võimalik silmade abil juhtida; pimeda inimese jaoks on võimaik ekraanil olev tekst aga kõneks muuta (http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene). On olemas ka kuulmisimplantaadid, elektroonika abil juhitavad invatõstukid ja ratastoolid, arvutiprogrammid, mis vehandavad pimedatele mõeldud kirjalikku teksti (http://vedur.ee/puutepunkt/?op=bodykid=11&cid=253&cgid=).

Aga kas vaimupuudega inimene vajab arvutit? Olen kindlalt seda meelt, et arvuti kasutamisvõimalus avardab ka vaimupuudega inimese maailma, olgugi need vaid lõbusad mängud, mis tema maailma värvikamaks muudavad.

Tehnoloogia areng on suurendanud puuetega inimeste võimalusi kaasa lüüa nii õppimises kui tööelus või ehk ka lihtsalt kaasinimestega suheldes. Kahjuks peab aga tõdema, et Eesti tingimustes on erivajadustega inimestele just probleemiks tehniline pool ja seda nimelt puuetega inimestele mõeldud tehnoloogiliste lahenduste osas.

Elu ilma elektroonikata ei kujuta toepoolest enam ettegi. Tore on see, et tööd selles suunas jätkatakse. Juba murtakse pead selle kallal, kuidas arvuti abil halvatud jäsemeid liikuma panna. Kas oleks võimalik näiteks elektrooniliste signaalide abil jätkata selja- ja kaelamurdude tagajärjel katkenud närvikiudusid. Tehakse katseid elektroonilise aparatuuriga, millest osa paikneb inimese kehast väljas, osa on aga juhtmetega viidud lihastesse (http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=).

Lähitulevik toob meile kindlasti veel palju uut, põnevat ja kasulikku selles valdkonnas ning puuetega inimeste võimalused ja elukvaliteet tänu infotehnoloogilistele vahenditele muutub veel vaid aina paremaks

Kasutatud allikad:
http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene
http://vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=

1 kommentti:

  1. Omate ül.3 ettenähtud ülevaadet teemast. Veel soovitan uurida akadeemilise viitamise nõudeid ning ärge kiirustage, püüdke hoiduda kirjavigadest.

    VastaaPoista