sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Ülesanne 6.

Valisin kirjeldada virtuaalkogukonna Facebook (üllatus, üllatus!), kuna see on praegusel momendil kõige tuntum ja kasutatavam virtuaalkogukond.
Nii et siis - Facebook on suhtlusvõrgustik, mille lehekülgedel saavad inimesed endale sõpru, saata neile sõnumeid, jagada teavet oma elu olulistest sündmustest ja ladida üles oma pilte.

Facebook´i rajajaks oli Mark Zuckerberk koos oma sõprade Dustin Moskovitzi ja Chris Hughesiga. Algselt olid Facebook´i kasutajaõigused olemas vaid Harvardi üliõpilastel, siis laiendati seda kasutajaõigust ka teistele Bostoni regiooni ülikoolidele. Mõni aeg hiljem laienes lehe kasutus kõikidele üliõpilastele, õpilastele ja sedamööda lõpuks igaüheni, kes oli kolmteist või vanem.
Facebook´i idee on iseenesest lihtne. Varasemad sotsiaalvõrgustikud (MySpace, Friendster) olid liiga keerulised kasutada, Facebook´i vahendid selleks on aga lihtsad ja arusaadavad.
Tänaseks on Facebook juba kuus aastat vana ja sellel on rohkem kui 500 miljonit kasutajat üle kogu maailma, olles 2008. aastal läinud mööda ka sinnamaani maailma suurimast sotsiaalvõrgustikust MySpace.Hiljuti vändati Facebook´i loojast ka film, mille nimeks sai "Sotsiaalvõrgustik". Film esilinastus New Yorgis 15. oktoobril käesoleval aastal.
Facebook´i looja Zuckerbergi unistuseks on teha Facebook´ist iga elektroonilise vahendi põhiosa, mis võiks tähendada piltlikult seda, et lülitades sisse televiisori on võimalik näha, mida su sõbrad parajasti telekast vaatavad.
Selleks aga, et taoline unistus täituks, tuleks Facebook´i kasutajatel üha rohkem oma privaatsusest loobuda. Möödunud aastal Facebook juba muutis oma privaatsuspoliitikat - ehk siis: kui kasutaja ei viitsi jännata keeruliste privaatsussätetega, siis saab üha suurem hulk tema isiklikku informatsiooni juba vaikimis avalikuks (siit ka põhjus, miks ma ise seda sotsiaalvõrgustikku ei kasuta).
Lisaks suhtlusele ja piltide lisamisele saab Facebook´is liituda ka teiste erinevate võrgustikega.
Muidugi on Facebook tekitanud viimastel aastatel ka hulga kära-poleemikat. Facebook on blokeeritud sellistes riikides nagu Hiinas ja Süürias. Samuti on see keelustatud ka mitmetes töökohtades (mis on iseenesest täiesti mõistetav).
Nojah - Facebook on küll väga popularne, aga erivajadustega inimesed seda kasutada ikkagi ei saa, kuna lehekülg ei vasta Rahvusvahelise Veebikonsortsiumi ehk W3C standardile, samuti ei läbi ta WAVE, ehk erivajadusteorientatsiooniga validaatorit. Mõnes mõttes on see ka arusaadav, kuna noored loojad lõid selle lehekülje ennekõike oma huvidest ja vajadustest lähtuvalt. Seega - arenemisvõimalusi veel jätkub.
Allikad:
1. Wikipedia, the free encyclopedia. Facebook (2010, sept 29)
http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook

1 kommentti:

  1. Tore, olete oma analüüsis põhilise ära öelnud. Ja ka põhjendanud, et ega me ikka ei pea olema nii avalikud, nagu mõned seda soovivad, Teisest küljest, mis siis juhtub, kas liiga palju hakkab tekkima ühe inimese kloone või? Karta on, meil ei ole veel nii haritud inimesi, kes tunneks ka vastutust oma tegude eest, ikka saab kasuahnus või pime viha millegipärast võitu positiivsete tunnete üle. Kas oskate öelda miks?
    Teile aga soovitan jälgida tähelepanelikult autorite nimesid, näit Mark Zuckerberg.Ühes tekstis ei tohiks in.nimega eksida, kirjutate 2 korda erinevalt!

    VastaaPoista